THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 26 2015

- ALLE Grieken kunnen ze rieken: er komt maar geen einde aan dit drama. Zoals te verwachten viel. Verdere gesprekken zijn opgeschoven naar zaterdag. Wall Street sloot lager, de Nikkei ook. Met 0.1%. Brent zien we op 63.60 YSD, goud op 1174 USD/oz, de EUR/USD op 111.80 en de USD/JPY op 123.30.  Het is einde kwartaal maar alles gedraagt zich nog heel netjes.  Of het moesten Chinese aandelen zijn die opnieuw lager gaan.
- 1 REDEN om niet echt optimisitisch te zijn over de komende zomer op beleggersgebied is de aanhoudende divergentie tussen de Dow Industrials en de Dow Transports.
- DE Shanghai Composite verloor sinds 12 juni 12%. Hoe kan je nu profiteren van deze daling? Een mogelijk antwoord is: koop put opties op de Market Vectors ChinaAMC SME-ChiNext ETF (CNXT). Dit is een small-cap ETF in Chinese A-aandelen. Niet vergteten: sinds het begin van dit jaar steeg de SME-ChiNExt index met 85% vooraleer nu 15% terug te geven de laatste maand. Deze index bevat de 100 meest liquide mid- en small-caps aandelen die verhandeld worden op de Small and Medium Enterprise (SME) Board en de ChiNext Board of the Shenzhen Stock Exchange (SZSE).
- ALTIJD goed voor een glimlach: De S&P500 torent nu 33% boven zijn piek van 2007 uit. Dat is in nominale termen uitgedrukt. Als je ze aanpast voor inflatie dan staat de S&P500 net 2% boven zijn piek van het jaar 2000.
- IK herinner mij de tijd dat zeldzame metalen (rare earth metals) zorgden voor een echte hype. Een van de aandelen die toen 'hot' waren, betrof Molycorp. Het trieste nieuw is dat MCP kssie-wijle is. Het failliet zorgt ervoor dat de Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) het behoorlijk zwaar heeft. Nadat MCP Chapter 11 aanvroeg gisteren daalde de prijs van MCP met 35.9%. Dat betekent dat de 4% die aangehouden wordt in REMX moet afgeschreven worden. REMX verloor gisteren 5%.
- GISTEREN deed de US Supreme Court een uitspraak over een sleutelonderdeel van de Affordable Care Act (bij ons beter bekend als Obamacare). Aandelen van ziekenhuisbeheerders (zoals HCA Holdings , Inc., Tenet Healthcare Corp.,  Universal Health Services Inc. en Community Health Systems , Inc.) stegen met gemiddeld 8% en ook andere fondsen gerelateerd tot de AMerikaanse gezondheidszorg klommen. Dat betekent niet dat je gelijk die hele handel moet gaan kopen, maar wat met volgende idee: neem een ETF (er zijn er 38 - IXJ of IYH) gerelateerd tot deze sector en schrijf een put. Er gaan immers megadeals plaatsvinden nu - fusies- maar het is onmogelijk te zeggen welke zullen goedgekeurd worden door de Amerikaanse overheid.