THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 25 2015

- EMOTIES laaien hoog op in dit stadium van het Griekse drama. Een deal lijkt dfus helemaal niet zo zeker meer. Het enthousiasme van maandag verdampt. Hopelijk heeft U een putje in de portemonee. Wall Street ging alvast lager. De Nikkei daalde met 0.2%. Brent zien we op 63.50 USD/vat, goud op 1176 USD/oz, de EUR/USD op 1.12 en de USD/JPY op 123.60. Carl Ichan heeft gezegd dat de markten overkocht zijn en vooral in de States lijkt dit wereldnieuws... het zal wel...
- NA een kleine correctie, knoopt de Shanghai Composite opnieuw aan met de klim. Van 5150 ging het naar 4350 en nu zitten we opnieuw op 4690... er zijn nog steeds Chinezen genoeg beschikbaar die kundig moeten gescheiden worden van hun zuurverdiende yuans.
- ER zijn 30 bedrijven in de Dow Jones index, maar een 'bull' of 'bear' markt wordt bepaald door een 10 tal namen binnen deze index. Dat komt omdat de bijdrage van een aandeel tot de marktkapitalisatie van de Dow bepaald wordt door de dollar verandering van zijn leden en niet door de procentuele verandering. 1 dollar betekent een wijziging van 6.67 punten in de index. Een aandeel dat van 10 naar 11 gaat is anders dan een aandeel dat van 100 naar 101 gaat. De laatste heeft het veel gemakkelijker en kan dus veel meer punten toevoegen tot de Dow. We nemen als voorbeeld Goldman Sachs en Unitled Health. Goldman Sachs noteert aan het dubbele van UNH. Sinds het begin van dit jaar klom GS met 13% en UNH met 21% maar Goldman voegde 175 punten aan de Dow toe en UNH slechts 169. Omdat financiele media ons dwingen om het marktgebeuren in indexbewegingen te vertalen, krijgen we een vertekend beeld. De 10 belangrijkste aandelen in de Dow Jones zodoende zijn Goldman Sachs Group Inc.(GS -1.82%), IBM Corp., 3M Co.(MMM -1.44%), Boeing Co.(BA -0.99%), Apple Inc., UnitedHealth Group Inc.(UNH -2.91%), United Technologies Corp.(UTX -1.09%), Walt Disney Co.(DIS -0.56%), Home Depot Inc.(HD -0.73%) en Nike Inc.(NKE -0.91%).
- WAT zijn de gevolgen? Gisteren behoorden Goldman en UnitedHealth tot de grootste dalers en zodoende had dit tot gevolg dat de Dow Jones relatief meer daalde dan de Nasdaq en de S&P500.
- IN beurstermen uitgedrukt is Apple (AAPL) het grootste bedrijf ter wereld. De afgelopen maanden consolideert de koers van het fonds zich in een nauwe zone van amper 12 dollar breed. Een niet ongewoon fenomeen na een scherpe stijging. Naarmate de tijd voorschrijdt neemt de kans op grotere beweging toe. Welke richting? Kijk naar de optie-activiteit...
- HOE gaat dat in een economie: inflatie. Als we naar het Verenigd Koninkrijk kijken dan weten we het direct: de stijging van huizenprijzen inflateert de hele economie. Consumptie en bouwwoede reageren steeds sterk op vastgoedrijkdom omdat deze via het bankensysteem kan omgezet worden in kredieten.  En stijgen doen de vastgoedprijzen aan de andere kant van de Noordzee. Dat deden ze in 2003 en sinds 2013 is het opnieuw prijs. In Nederland kan eenzelfde fenomeen geobserveerd worden: alleen zijn banken dezer dagen veel strenger geworden met kredieten en loopt de vertaling van hogere vastgoedprijzen in meer consumptie vast. Je krijgt er alleen maar meer uit als je ook daadwerkelijk verkoopt. Interessante fenomenen.