THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 16 2015

- GEEN feest was het voor Europese beleggers. En evenmin voor Amerikaanse. Wall Street sloot lager en dat gaat ook de Nikkei deze ochtend doen. Met brent op 64.20 USD, goud op 1186 SD/oz, de EUR/USD op 112.80 en de USD/JPY 123.50 is er nauwelijks sprake van enige beweging.  Afwachten hoe het Griekse drama zich verder ontwikkelt.
- GIEKENLAND is een hele saga op zich voor de obligatiemarkten. Twee-jaars Griekse overheidsobligaties betalen iets meer dan 26%. De kans op een 'default' is echt groot geworden. En ook de druk op rentevoeten van andere Zuid-Europese landen gaan nu op wandel. Portugal deelt al in de klappen en ook Spanje en Italie zien hun rentevoeten stijgen. Voor degenen die van een gokje houden : Griekse bankaandelen maken dagelijks bewegingen tussen de 20 en 30%.
- VOLATILITEIT op de euro en Europese aandelen neemt toe. Kijk even naar de CBOE EuroCurency Volatility Index (EVZ). Heerlijk - dat traden in die Europese volatilteit... tenmminste toch iets dat beweegt.
- INDUSTRIELE productie in de VS neemt af. Reden: een te sterke dollar. Doet een sterke dollar het werk van de FED? En dus geen rentestijging? Data stellen alvast teleur en de de verzuchting naar een zwakkere dollar zorgt ervoor dat er niet al teveel (Amerikaanse) beurspret is. Die stegen namelijk met de verstevigende dollar de afgelopen jaren en nu lijkt deze beweging in achteruit te zijn ingezet. Attentie: we meldden al eerder dat het verval tussen nieuw record en laagste 6-maands niveau bijzonder klein is. We zien overigens dat de zwakke euro langs deze kant van de oceaan ervoor zorgt dat de export gevoelig toeneemt.  Het fenomeen 'sterke dollar-zwakke euro' heeft wel degelijk invloed.
- DE overproductie in rijst neemt af. Na jaren van overproductie, zorgt El Nino ervoor dat het overschot verdwijnt. Meer schade aan de oogsten wordt verwacht dit jaar. Prijsdruk zal zich navenant ontwikkelen. De afgelopen 18 maand daalden rijstfutures (ZRF14)  van 15.50 USD naar 9.50 USD. Er is een fragiele bodem in de maak. Er bestaan natuurlijk best wel wat ETF's die op landbouwgewassen gericht zijn. Maar een expliciete rijst ETF bestaat niet.
- MAAR niet getreurd. Naast El Nino is er ook nog het Indiaase Moesson seizoen. Of beter: de afwezigheid ervan. Herinnert U zich nog de hittegolf in gindse streken van enkele weken terug? Gekoppeld aan het uitblijven van regen is de vochtigheid op het subcontiennt erg laag en ziet het er niet goed uit voor de oogst van diverse gewassen. Een gematigde tot sterke El Nino met een verhoogde kans op een beperkte vochtigheid zorgt er ook voor dat in regio's waar suikkerriet geteeld wordt zoals India, Thailand, Zuid-China en Australie de oogst gelimiteerd zal zijn. De prijzen van veel agrarische producten zijn de afgelopen maanden diep weggezakt. Misschien zorgen deze fenomenen voor een prijsomslag.