THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 15 2015

- MISLUKT. Dat zijn de gesprekken met Griekenland. Kan een'default' nog worden afgewend? Een signaal zal komen, mocht Griekenland kapitaalscontroles aankondigen. Ondertussen zal dit dus de markt speculeren op een Grexit. Maar nu iets serieuzer als de vorige keren. GREK zal naar beneden tuimelen. Al bij al houdt dit de euro zwak. Misschien zou de munt best wat sterker kunnen, als ik naar de Duitse exportvolumes kijk.
- ALLES is nog niet verloren: in principe zijn er voor Griekenland nog 2 weken te gaan vooraleer de IMF betaling moet terugbetaald worden. Wij kijken hier naar wat er gaat gebeuren in Target2. Dat is het verrekeningssysteem van de ECB waar banken hun saldo's in balanceren. Het is weining waarschijnlijk dat we geconfronteerd worden met de gebeurtenissen zoals die plaatsvonden in 2011/2012. Toen ging het hele systeem bijna kopje onder. Nu lijkt alles beperkt te zullen worden tot de Griekse banken.
- DE Amerikaanse markten sloten lager op vrijdag. De Nikkei is 0.3% lager. Brent staat op 64.38 USD/vat en goud op 1180 USD/oz. De EUR/USD vinden we terug op 1.1204 en USD/JPY  op 123.40. Het UK heeft het vlaggen vanwege S&P: de verwachtingen gaan naar negatief.
- MARKTEN zullen alvast lager openen. De DAX-futures staat in het rood. Maar het is vooral kijken naar wat Europess overheidspapier gaat doen. Komt er een 'sell off' zoals de Grieken hopen of valt het allemaal nog mee? Opmerkelijk de futures op de VIX S&P500 staan 1.4 hoger. Zou de S&P500 dan ook tilt slaan?
- IETS anders: vorig jaar behoorde de beurs in India tot 1 van de betere 'performers' op deze planeet.  Maar dat feestje is over en de beurs is in een neerwaartse trend gesukkeld. Putten die handel.
- OP hete kolen: dat is wat de kolenhandel in de VS overkomt (KOL en TONS). Een massieve bearmarkt is daar aan de gang, Niet normaal. Putten die handel. De voornaamste oorzaak is de toename van de aardgasproductie. Die zorgt ervoor dat koolgestookte centrales steeds minder populair worden en massaal overgeschakeld wordt op aardgas. In 2000 werd de Amerikaanse elektriciteitsproductie nog voor 52% gegangmaakt door steenkool. Nu is dat 34%.  En als toemaatje is er China: de import van steenkool is daar in elkaar geklapt. De futures op steenkool glijden steeds lager.