THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 12 2015

- IK heb zoeven Guus gebeld om hem te melden dat ook ik vanavond niet beschikbaar ben. Hij had er alle begrip voor. De Griekse crisis weet U wel. Wall Street slaagde er nog in om er een klein winstje bij te spijkeren, maar dat feest lijkt vandaag niet langer te zullen doorgaan. De Nikkei staat lichtjes in het rood en we zien een EUR/USD op 1.1240, een USD/JPY op 123.40, goud op 1182 USD/oz en brent op 65.44 USD. Het beweegt allemaal niet veel.
- OBLIGATIES bewogen anders wel op het neiuws dat het IMF wegliep van het Griekse overleg. De 10-jaars Bund rente die boven de 1% uitklom, daalde in 1 klap naar 0.8910%. Maar of dit het begin is van een nieuwe trend, betwijfelen we. Immers, we leren dat de deflatoire krachten verzwakken en inflatie opgepookt wordt. Dat zien we aan CPI-cijfers van Portugal en Frankrijk. En ook in de VS geven stijgende importprijzen aan dat inflatie nauwLETtend in de gaten moet worden gehouden. Een rentestijging krijgt steeds meer vorm.
- EVEN op-LETTEN. Ook al lijkt alles muurvast te zitten, toch geloven wij dat er heel wat beweegt. En de sleutel is de USD/JPY. Dit deviezenpaartje heeft een belangrijke weerstandsgrens bereikt. Zal de yen verder verzwakken of gaat het terug de andere richting uit? Wij observeren dat de verzwakking van de grondstoffenprijzen parallel loopt met de verzwakking van de yen. 
- VerpLETterend is de evidentie die de lange termijn tekening van de USD/JPY tentoonspreidt. De yen begon te verzwakken  in 2013 toen de VS zijn steunprogramma begon terug te schroeven en Japan Abenomics lanceerde. De vraag is: wat heeft Japan nog in het schuifje liggen zonder dat het zijn financieel bestel naar de haaienvinnesoep helpt. De achterliggende vraag is: moeten we echte geloven dat de EUR veel gaat verstevigen tegneover de rest als we weten dat deze terugkoopprogramma's zo'n invloed kunnen uitoefenen? We zijn hier nog maar net begonnen.
- CHINA dan maar: de top is in zicht. Alle Chinese A-aandelen binnen de CSI3000 indexen noteren nu boven hun 200-daags gemiddelde. Dit blijft niet duren en het is nu gewoon wachten op het omslagpunt om een rondje puts binnen te rijven...
- SUIKERFUTURES blijven dalen omdat Braziliaanse exporteurs overvloedig suiker blijven dumpen ter compensatie van de steeds verzwakkende Real. Aandelen van suikerproducenten blijven dus dalen. De SuikerETF's ook: SGG (-18.31 sinds 1/1), CANE (-20.71%) en SGAR (-20.11%).