THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 11 2015

- GISTEREN werd de neerwaartse spiraal van dalende beursindexen doorbroken. Alle indexen klommen. Ook op Wall Street. De Nikkei staat ook deze ochtend +1.5% hoger. Brent komt op 66.23 USD, de EUR/USD op 1.13 en de USD/JPY op 123.10. Griekenland domineert nog altijd deze komkommertijd.
- OOK in het nieuws is de rentedaling in Nieuw-Zeeland. De kiwi of NZD krijgt behoorlijk op zijn flikker.
- STEL dat er goed nieuws komt over Grexit, dan heb je leuke aandelen zoals Tsakos Energy Navigation (TNP), Danaos Corp (DAC), Aegean Marine Petroleum Network (ANW): allemaal gokjes voor wie ervan houdt. Wie dacht dat de Griekse beurs alleen maar kommer en kwel zou zijn, vindt bij deze fondsen alvast een bewijs vna het tegendeel. Deze jaargang klommen deze aandelen met respectievelijk 39%, 17% em 3.6%.
- ER bestaat iets zoals de Mortgage Banker Association Purchase Index in de VS. Deze index meet op hoeveel hypotheken er afgesloten worden om een huis te kopen. Deze index stijgt fluks. De reden hiervoor kan zijn dat er hypotheken afgesloten worden vooraleer de rente verder doorstijgt. Toeval of niet, maar tezelfdertijd reageren de timmerhout (lumber) futures op dit nieuws met een verdere stijging. Die lumber futures zijn sinds midden mei beginnen stijgen. na een haast eindeloze daling.
- RENTEVOETEN blijven stijgen. Het lijkt wel een global markt. Zowel in de VS als in Europa blijven ze klimmen. Slecht nieuws voor obligatiefondsen, maar wel aangekondigd. Het was duidelijk wat we vorig jaar zagen, onmogelijk kon blijven verder gaan. Twee maanden geleden stond de 10-jaars Bund rente nog op 0.05%. Nu op bijna 1%. Een van de gevolgen van deze stijgende trend in rentevoeten is dat er een aandelengroep is die snel daalt: de nutsvoorzieningssector. Hoge dividenden waarmee deze sector vereenzelvigd wordt, staan in competitie met rentevoeten. Over de afgelopen 20weken verloor de Dow Jones Utilities Index bijna 13%. De ETF hieraan gekoppeld is TLT.
- In Europa heb je de iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF of de SPDR MSCI Europe Utilities ETF (STU) die in PArijs noteert. Alleen is daar het neerwaarts verloop minder dfoorzichtig als in de VS
- In de VS stijgt de vraag naar benzine (goed voor de raffineerdersbedrijven). Hierdoor dalen de olievoorraden, maar de productie van olie in de VS gaat gewoon rustig verder met groeien. En dat terwijl ook de Saoedi's hun productie opdrijven om marktaandeel in de VS terug te winnen. Aandelen hier zijn VLO, WNR en PBF.