THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 10 2015

- STILSTAND op Wall Street. Dat is handig. Benieuwd of Europa heden de neerwaartse trend van 6 opeenvolgende dalingen kan doorbreken. De EUR/USD staat op 1.1285 en de USD/JPY op 122.80. Beweegt de EUR niet tegenover de dollar, dan doet de yen dat wel en verstevigt de Japanse munt. Goud trappelt ter plaatse op 1180 USD/oz terwijl de prijs van brent olie weer klimt naar 65.50 USD/vat.
- EUROPESE beursindexen corrigeren ook. De DAX staat nu zo'n 10% onder zijn piek. Sommigen kijken hiervoor naar de richting van Griekenland. Maar het is vooral de aantrekkende euro die het verval van de DAX (en andere Europese beursindexen ) heeft ingeluid. Komt er meer? Gek genoeg denken we dat de yen hier het voortouw heeft. En die verstevigt... Hefboomverhalen worden teruggedraaid.
- ALS we spreken over energie dan denken we vooral aan olie. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere vormen.  Zoals steenkool. Steenkool concureert vooral met aardgas. En de prijs van aardgas - zeker in de States - gaat helemaal nergens heen. Dus de prijs van de steenkoolfutures ook niet. Beursgenoteerde bedrijven in deze sector zijn het afgelopen jaar dan natuurlijk ook geimplodeerd (Alpha Natural Resources (ANR) - Arch Coal (ACI) - Peabody Energy Corporation (BTU)). Kan het nog veel lager? Of kunnen we puts schrijven?
- IRRITATIE bij gesprekken Ahold-Delhaize. Tja... dat wekt geen verwondering. Twee totaal tegengestelde bedrijfsculturen ook al staat een Nederlander aan het hoofd van Delhaize. Het mooie was dat de koers van beide aandelen steeg op het ogenblik dat het nieuws van een eventuele fusie werd bekend gemaakt. Wat als er slecht nieuws uitkomt? Put-ten die handel...
- CHINA werd deze ochtend wakker en stelde vast dta ze nog steeds niet als 'vol' worden aanzien om toe te treden tot 's werelds belangrijkste aandelenindexen. Maar het moment komt. En zoals gisteren gesuggereerd: dan moeten alle fondsen die deze indexen schaduwen, gaan herschikken. Als hoofdreden om Chinese aandelen niet op te nemen in de MSCI indexen werd deze ochtend aangegven dat het voor buitenlanders nog steeds moeilijk is om vrije toegang te verkrijgen tot lokale beurzen. Maar je kan de Chinese beurzen neit blijven negeren. Zoveel is duidelijk.
- EEN deelsector van de S&P500 is de 'consumer discretionary' sector. Die is in serieus verval. De Consumer Discretionary ETF (XLY) nam er gisteren het 50-daags gemiddelde uit en is nu op weg naar de steun van december. Plots worden de kleinhandelscijfers in de VS van groot belang. En die dalen nu al 4 keer op 5 maanden tijd. Meer neerwaarts potentieel lijkt in het verschiet.