THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 9 2015

DOW down. Opnieuw sloot Wall Street lager. Sinds 1 januari is de Dow nu -0.1%. De S&P500  +1.0% en dat is behoorlijk minder dan wat elders werd gepresteerd. Langs de andere kant staat de Dow amper 3% onder zijn absoluut hoogtepunt dat dateert van mei.  Maar.... zo zeggen kenners ... kijk naar de Dow Transports. Die staan 9.2% onder hun absolute top die dateert van februari. Spannend allemaal... De EUR/USD staat op 1.1320, de USD/JPY op 124.50, goud op 1.176 USD/oz en brent op 63 USD/vat.
- WIE wil weten hoe Wall Street zich ontwikkelt, kijkt naar de spotprijs van de dollar index. Zie http://www.bloomberg.com/quote/DXY:CUR. De correlatie bedraagt ongeveer 80% met het S&P500 futurescontract (ES). Prima dingetje voor wie daghandelt in beursindexen.
- DE uitbraak van de regionale bankenindex in de VS is nu een feit. De KBW Bank Index SPDR (KBE) brak enkele weken terug uit zijn kanaal en blijft na enige aarzeling beter presteren. Dit is de klassieke terugval na een uitbraak die goed verteerd werd.  Zal de rest van het financiele complex nog volgen? De Financials Sector ETF (XLF) wacht nog op deze uitbraak. Dat komt omdat in deze laatste de BIG-3 van de VS zitten: WFC, BRK en JPM (elk voor zo'n 8%). Die houden deze ETF in bedwang.
- DE iShares MSCI Turkey ETF (TUR) verloor gisteren 6.8%. Sinds het begin van dit jaar verloor deze ETF 14.5%. Erdogan is de man met het paleis met de 1150 kamers. Dat zegt meer over de man dan al de rest. Het lijkt wel een FIFA bobo... Maar: als op iets langere termijn de rook is verdwenen dan is deze beurs een koopje. En zeker de ETF omdat deze in dollars is uitgedrukt en een sterkere Turkse lira dus een plus is.
- GISTEREN waren er 16 Exchange Traded Funds die een nieuw 52-hoogtepunt aantikten. Kijk even naar de namen en zeg wat opvalt: CSOP FTSE China A50 ETF (AFTY), KraneShares Bosera MSCI China A ETF ( KBA), KraneShares Bosera MSCI China A ETF (KBA) en de Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF (ASHR). Precies: China. En de reden hiervoor is dat er een indexaanpassing komt: de Chinese A-aandelen worden opgenomen in de MSCI Emerging Market Index. MSCI is een index provider. Zeker voor ontluikende markten een absolute topper en miljarden opgesloten in ETF's  (1.900 miljard USD) die deze indexen schaduwen gaan in beweging als er aan deze indexfamilie gesleuteld wordt. EEM of de iShares MSCI Emerging Markets ETF is de tweede grootste ontluikende markten ETF.