THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 8 2015

- HET tewerkstellingsrapport voor de VS op vrijdag was sterker dan iedereen dacht. Alle theeblaadjes moeten herlezen worden, dus. En ook wanneer de FED haar rentevoeten gaat verhogen. Daar zijn we alvast de komende weken zoet mee. Bij Deutsche Bank gaan twee toplui de deur uit. Dat gebeurt niet zomaar. Misschien schort er wat met de banken. Het wordt nooit meer als vroeger. De indexen op Wall Street sloten lager over de gehele week. Maar de schade bleef beperkt. Deze ochtend: de EUR/USD op 1.11, de USD/JPY op 125.50, brent op 62.80 USD en goudop 1.172 USD/oz. Een hogere opening wordt verwacht. Attnetie iedereen die denkt dat de beurzen klappen zullen krijgen eens de FED een renteverhoging ZOU doorvoeren, wordt tegengesproken door wat in het verleden gebeurde: beurzen stegen na een renteverhoging.
- DE  Turkse lira krijgt natuurlijk klappen deze ochtend. Bijna 3% wordt er deze ochtend verloren. Daarmee gaat de lira de concurrentie aan met de Zuid-Afrikaanse rand als slechtst presterende munt.
- Opnieuw zwellen de geruchten rondom Grexit aan. Maar dat hebben we al zo dikwijls gehoord, dat niemand er nog wakker van ligt. Het Global X FTSE Greece 20 (GREK)fonds noteert al weken boven zijn diepste punt neergezet in april.
- WE hebben het al er al eens eerder over gehad: steeds minder aandelen particperen in elke opwaartse beweging. Zie en leer: check even het aantal aandelen binnen de S&P die boven hun 200-daags of 50-daags gemiddelde noteren. Dat zijn er steeds minder. Hier bouw je geen rally mee op. Dit zijn zogenaamde 'breadth indicatoren. Ook andere soortgelijke indicatoren - bijvoorbeeld the On Balance Volume indicatoren - wijzen op divergentie met de indexen. Een andere illustratie van dit fenomeen: in de afgelopen maand waren er 25 aandelen (is veel) in de S&P500  die met meer dan 50% stegen. 13 van deze 25 aandelen kwamen uit biotechnologie/gezondhiedszorg sector. Dingen lijke een beetje over de top te gaan. Met alle gevolgen vandien.
- UIT het Commitment of Traders (COT) rapport van afgelopen week leren we dat de non-commercials' short positie in overheidspapier verder wordt afgebouwd. Dus steeds meer participanten verwchten dat er iets gaat gebeuren in de nabije toekomst. Voor alle duidelijkheid: dit is een futurescontract met betrekking tot rentevoeten. Opmerkelijk is dat in het ruwe oliecontract niemand echt lijkt te denken dat olieprijzen opnieuw (veel) lager zullen gaan. De shortpositie wordt hier verder afgebouwd.
- ZONNEAANDELEN kregen na het Chinese schandaal in deze sector een behoorlijke oplawaai. Maar kijk: een opwaartse reactie lijkt alweer in de maak. Trina Solar (YGE) ging vorige week plots hoger. Natuurlijk is dit aandeel super-risico geladen. Alleen al dat het Chinees is, zegt genoeg.
- CYBERSECURITY. Op 1 april zette Obama zijn handtekening onder een nieuwe wet - in alle stilte weliswaar - die cybermisdaad in hoge mate strafbaar maakt. Een serieuze duw in de rug van alle alle bedrijven werkzaam op dit terrein. Eentje hiervan is Palo Alto Networks. Maak even uw huiswerk hierover...