THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 5 2015

WALL Street moest gas terugnemen. Na de commentaren van Mario op woensdag, hadden obligatiemarkten een niet zo goede dag. De S&P500 kleurt nu voor de achtste keer rood op 12 sessies. De Nikkei sloot 0.1% lager. China is nog maar eens het toneel van wilde taferelen. Op donderdag daalde de Shanghai Composite index eerst met 5.3% om af te sluiten met een winst van 0.8%. En de Shenzen index ging zelfs tot minus 6.2% vooraleer terug te gaan tot +0.6% in het slot. Voorzichtig wie zich in dit casino beweegt. Vandaag zijn er in de VS tewerkstellingscijfers. De EUR/USD staat op 1.1225, de USD/JPY op 124.49, brent op 61.77 USD en goud op 1.176 USD/oz.
- GRIEKENLAND 'bundelt' zijn IMF betalingen voor juni en koopt zichzelf zo drie weken tijd.
- WAT valt op: de prijs van olie daalt opnieuw. Energie-aandelen lieten zich niet pramen en daalden mee uit sympathie. De USD/RUB bewoog dus natuurlijk ook, waarbij de roebel verzwakte. Een opportuniteit want de korte termijnrentevoeten in Rusland zijn te aantrekkelijk om deze buitenkans te laten voorbijgaan. Dus veel roebelzwakte zie ik niet in het verschiet.
- DE volatiliteitsindex (VIX) blijft hangen rond de 15. Dat is al zo sinds begin april en elke poging om een rally in te zetten werd tot op heden in de kiem gesmoord. Dat blijft niet duren natuurlijk. Nu de obligatiemarkten terug in beweging zijn, zou het best wel kunnen dat ook beursindexen beweeglijker worden. De VIX is een bijzonder leuk insturment om snel een slagje te slaan als je timing goed zit.
- DE VIX meet de volatiliteit van de markten door gebruik te maken van opties op de S&P500 met nog 1 maand looptijd. Maar je hebt ook de VXST (9-daagse optie volatiliteit), VXV (3-maands), VXMT (6-maands). Het is logisch dat de volatiliteit het laagst is bij de kortstlopende volatiliteit en dat het ook deze categorie is die als eerste begint te bewegen als er 'iets' op til is. Al heel 2015 kamperen beursindexen rond recordniveaus bij een stabiele volatiliteit van om en bij de 15. Als we dieper graven dan zien we dat beleggers verwachten dat beurzen lager kunnen gaan. De volatiliteit ('implied volatility') van S&P 500 SPDR ETF (SPY) call opties met expiratie in augustus en 5% out-of-the-money bedraagt 9%. Voor put opties met dezelfde out-of-the-money limiet, bedraagt de IV 17%. Een teken aan de wand.