THE EMERALD FILES

And What about Finance? 5 Ideas for June 4 2015

- GEEN verrassingen vanwege Mario, wel de boodschap dat obligatiemarkten het maar zelf moeten uitzoeken. Gevolg: hogere rentes en een sterkere euro. Europese obligaties hervatten de daling dus. Die werd eergisteren ingezet. We weten wat er komt: hogere rentes, een zwakkere dolar, lagere beurzen. Wall Street sloot hoger, de Nikkei ook, de dollar verzwakt naar 1.1265 tegenover de euro, maar de USD/JPY staat op 124.30, goud op 1184 USD en brent op 63.68 USD. Heel gemengd, maar wij zetten in op de yen. Dat moet beurzen ondersteunen. Voorlopig.
- WIJ geloven dat de daling van Europees overheidsobligatiepapier een beetje 'overdone' is met het opkoopprogramma dat nog in de pijplijn zit. In mei werd er nog wel meer aan overheidspapier uitgegeven dan dat er door de ECB opgekocht werd, maar we weten dat dit de komende tijd net andersom zal zijn. Voorlopig wil echter niemand vallende messen pakken.
- EEN Griekse oplossing lijkt in de maak. Ondertussen heeft de kapitaalsvlucht uit Griekenland zulke vormen aangenomen dat  het Griekse banksysteem met de dag afhankelijker wordt van het Europese banksysteem. Op dagbasis moet steds meer geleend worden uit het Tartget2 systeem of alles dondert daar in elkaar. De Griekse centrale bank moet ondertussen zo'n 100 miljard terug betalen aan het Europese banksysteem.
- WELKE beursindex stijgt op dit ogenblik het hardst? Nou, die vinden we terug in Caracas. Dat is de hoofdstad van Venezuela. De Caracas Stock Exchange Stock Market Index klimt naar ongekende hoogtepunten. Alleen: die wordt uitgedrukt in Bolivar. En die keldert nog sneller. Dus in dollars uitgedrukt gaat deze index alleen maar lager. EEn aantal Venezolaanse bedrijven noteren in ADR-vorm op Amerikaanse beurzen. Zoals: Banco Venezolano de Credito (BVZCY), Ceramica Carabobo (CCOOY), Banco Mercantil (MSFZY), Corimon (CMNFY), Condo de Valores Inmobiliarios (FNDOY), Manufacturas de Papel-Manpa (MUPAY), Mercantil Servicios Financieros (MSFJY) en Sivensa  (SDNVY).
- ER is in de VS een grote vraag naar benzine. Dit fenomeen pusht de zogenaamde 'crack spread' hoger. De raffineerdersbedrijven in de VS doen dan ook leuke zaakjes. Enkele namen terzake zijn CVRR, HFC, PSX, VLO, ALDW, NTI, ALK, DK, TSO, MPC enz. Met Philips 66 en Valero als grootste aandelen. De PowerShares Energy Exploration & Production Protfolio - of PXE- is het ETF alternatief.
- GENERAL Electric is een enorm concern. Misschien wel het grootste conglomeraat van deze wereld. En daar wil de FED wat mee doen. Reguleren die handel. Om daaraan te ontsnappen gaat GE in het verweer en is het begonnen met het afstoten van bepaalde afdelingen. Vastgoed is daar 1 van (26 miljard USD), kredietoperaties een andere (40 miljard USD). En nu moet ook het gezondheidszorgdepartement de deur uit (11 miljard USD). De vooropgestelde des-investering van 100 miljard zal duidelijk gehaald worden. En dan? Wat gebeurt er met dit geld? Eigen aandelen inkopen. En een hogere beurskoers.