And What about Finance? 5 Ideas for June 30 2015

- EVEN voor de boekhouding: morgen verhuizen we naar een andere job. De routine wordt dan even doorbroken en deze rubriek moet dan ook opnieuw zijn weg zoeken. Wij houden jullie alvast op de hoogte.
- WAT gebeurt er toch allemaal bij die Grieken?  Hun zeggen dat het referendum over de voorstellen van de crediteuren gaan, Europa zegt dat het referendum over het lidmaatschap gaat. De kloof was nimmer groter. Vandaag moet 1.5 miljard terugbetaald worden of er is sprake van een default. Zelfs Wall Street gleed gisteren uit met verliezen van meer dan 2%. Maar dat had niets met Griekenland te maken... De Nikkei staat 0.5% hoger, Brent staat op 62 USD/vat, goud op 1176 USD/oz, EUR/USD op 1.1187 en de USD/JPY op 122.36. Wij kijken naar deze laatste: een sterkere yen dus....
- CONCLUSIE: kopen want we gaan hoger. Vandaag. Want... Hoofdlijnen: er was technische verzwakking, krantekoppen zijn onheilspellend, China is in vrije val... Wat doen de centrale banken dus? Zij bemannen de helicopters, sleuren de kisten aan en stijgen dra op om ons te besproeien met versgedrukt, knisperend geld. Om de vrije val van aandelen in China te stoppen, worden er maatregelen genomen: overheidspensioenfondsen mogen voor 85 miljard euro gaan investeren in aandelen. Ook andere financiele instellingen met overheidssignatuur kunnen op de beurs aan de slag.
- GREK. De ETF met Griekse signatuur, verloor gisteren 19%.
- BTC/USD. Dat zijn bitcoins.  en wat stijgt er al 'gewone' munten in last komen? Precies. Electronische valuta zijn het nieuwe goud.
- DE bijvangst - Chinese editie: nu de Chinese beurs op voorspelbare wijze in elkaar klapt, is het interessant om naar de randverschijnselen te kijken. En dat zijn margin calls. Zoals wij onze Chinese vrienden kennen, werd de stijging ondersteund door een gigantische gok op krediet. En als waarborg voor deze kredieten werden diverse onderpanden verstrekt. Bijvoorbeeld: voorraden. Van metalen. Koper. Het verklaart ook de vrije val: alle gehefboomde posities moeten worden teruggedraaid. En wat stijgt er? Inderdaad: de prijs van koper.
- WAAR is de grootste opslagplaats voor olie gelegen?  Antwoord: het is een netwerk van opslagplaatsen tussen Rotterdam en Antwerpen. Daar ligt sinds juni meer dan 60 miljoen vaten opgeslagen. Een record over de afgelopen twee jaar. Olieprijzen dalen. Er is gewoon teveel.
- De VS heeft zijn eigen Griekenland. Puerto Rico gaat defaulten over zijn schulden. Dat heeft zijn weerslag op het onbekende wereldje van de munibonds. Kijk even naar MBIA (MBI). Netjes lager.... Er komt meer. Shorten die handel.