And What about Finance? 5 Ideas for June 24 2015

- WELKOM Ahold Delhaize ... 4.75 aandelen Ahold voor 1 aandeel Delhaize. Daarna zit er 61% in de handen van de Ahold aandeelhouders. Dit zegt in feite genoeg over de deal. Daarmee gaat de duurste Belgische supermarktketen overstag en bewijst het dat het bedrijfsmodel, ondanks besparingen allerhande niet te redden was. Naar goede gewoonte zullen de vakbonden op hun achterste pootjes staan want bij Ahold geet het er anders aan toe. Voor Ahold een reuzenzaak want op slag worden ze een hele grote speler in een segment waar ze geen toegang toe hadden (lees: het betere) en hebben ze met Ethos, Gall & Gall en Bol.com troeven achter de hand die in Belgie best wat expansie kan opleveren.
- HOGER gingen gisteren Europese beurzen. Nog steeds worden de indexen gedomineerd door het Griekse drama. Na de proloog, de parados, de epeisodia zijn we nu toe aan de stasima die het laatste gedeelte - de exodos- voorafgaat. Wij vinden dat beurzen net iets te uitbunding reageren. 5% op 2 dagen is vragen om een correctie. Misschien nog niet vandaag, maar dit gaat te hevig. Overigens staat tragedie, of tragoedia , voor bokkenlied. Diens sprongen zijn bekend.
- WALL STREET sloot lichtjes hogert. De Nikkei klimt met 0.4%, brent naar 64.44 USD/vat en goud naar 1177 USD/vat. De EUR/USD staat op 1.12 (FXE) en de USD/JPY op 124.05. De euro partiipeert dus niet mee in de euforie. Of een bewijs dat de dingen uit de pas lopen en correcties in de maak zijn. Het Griekse probleem wordt helemaal niet opgelost. De rijken en bedrijven zullen meer belastingen gaan betalen en dat zal nefast blijken voor de economie. Wat de euro echt beweegt is niet Griekenland, maar het feit dat het een mooie munt is voor 'carry trades' omwille van de negatieve rente. Nu blijkt dat voorlopig er een Grieks debacle zit aan te komen en de rente negatief zal blijven, springen speculanten weer massaal in de dans.
- WE hebben het hier al eerder geroepen: de KBE index (regionale banken in de VS) zit in de lift. Maar er is nog een sector die in de VS meer dan goed scoort: dat zijn de small caps. Gevat in de Russell 2000. Een verliezer? Precies, die sector waar banken in 2014 van vertelden dat we er allemaal heen moesten: Renteproducten. De Pimco's High Income Fund (PHK verloor sinds het begin van dit jaar nu 22.5%. Achterblijvers op de KBE zijn de grotere banken. Nou wordt het leuk. We nemen de de SPDR Financials Select Sector ETF (of XLF). De top-vijf in deze ETF die 19.3 miljard USD groot is, zijn: WFC (8.64%), BRK.B (8.59%), JPM (8.08%), BAC (5.72%), en C (5.40%). Voor 17 juli zijn er 4 van deze 5 die met resultaten komen. Waarom 17 juli? Omdat op die dag de juli opties aflopen. De kans dat de resultaten goed zullen zijn is groter dan dat ze slecht zullen uitvallen. We spreken hier van een opportuniteit.