And What about Finance? 5 Ideas for June 19 2015

- KIJK eens: Wall Street timmert er 1% bij en gelijk is het voor de Nasdaq raak met een nieuw record. De S&P500 gaat gelijk door nar de top van zijn 'trading range'. Zo snel kan het gaan. Met het heen en weer geschuif van de laatste drie maanden kan er precies van alles gebeuren. Maar dat is Wall Street. Hier in Europa zullen de Griekse zorgen de aandelenmarkten netjes afschermen van dit feestje. Brent staat op 64.10 USD, goud is in beweging 1199 USD/oz, de EUR/USD vinden we op 1.1345 en de USD/JPY op 123.18.
- NOG dit: een hele kudde profesiionele marktspelers denken dat markten lager zullen gaan. En hebben zich dan ook als zodoanig ingedkt. Als ze juist zitten, is het kassa. Indien ze verkeerd zitten gaan ze achter de prijzen moeten aanlopen om zich in te dekken en dan zullen indexen hoger gaan... Grexit of Amerikaanse renteverhogingen ten spijt...
- GOUD (GDX) is op weg naar de 1200 USD/oz. Maar ook biotech lijkt een tweede adem te hebben gevonden.
- GELD vloeit weg uit Griekenland (GREK ETF)  Elke dag enkele miljarden. Wie nog wat liquiditeiten heeft wil dit zo snel mogelijk in veiligheid brengen vooraleer het omgewisseld wordt tegen drachma's. Deze run op het lokale banksysteem wordt alleen maar erger en gaat deze keer niet meer weg. Griekenland stresst natuurlijk de rest van Europa. We hebben gewezen op de verbreding van de spread tussen Bunds en de rest ... Maar ook het VIX equivalen van de DAX (de VDAX) is in beweging.
- WE hebben eerder deze week gewezen op de prijsontwikkeling van diverse landbouwartikelen. Vandaag even meegeven dat mais - oftewel de corn futures - er enkele leuke sessies opzitten heeft. Attentie beste vrienden: dit is complexe materie. Ten eerste omdat het hier om lokale Amerikanse materie gaat, ten tweede omdat er met factoren moet rekening gehouden worden zoals het plantseizoen en ethanol productie en ten derde omdat er nogal wat shorts zijn die beginnen in te dekken... Eentje die niet meedoet met al dit moois is suiker. De zwakke Braziliaanse real en het jarenlange overaanbod zijn hier debet aan.
- WE houden van nieuwe leuke dingen. Eentje daarvan werd deze week gelanceerd. Het is de Daily CSI 300 China A Share Bear 1x Shares ETF (CHAD). Dit is de eerste ETF met een tegengestelde koersontwikkeling ten opzicht van wat de CSI 300 doet. Dat is dan weer een index waar de 300 grootste en meest liquide A-aandelen inzetten die noteren op de Shenzen en Shanghai Stock Exchange. Er bestaat overigens ook een CHAU ETF. Dat is de Daily CSI 300 China A Share Bull 2x Shares ETF of eentje die dubbel meeloopt met wat dezelfde index doet. Ondertussen dalen aandelen in China verder.