And What about Finance? 5 Ideas for June 18 2015

- DE FOMC-vergadering kwam. De FOMC vergadering ging. Mooi. Er wordt wat geschoven met de renteverwachtingen (twee keer 0.25% dit jaar maar lagere economische verwachtingen) maar dat gebeurt nu al maanden. Wall Street reageerde met een kleine stijging. De Nikkei verloor deze ochtend 0.7%.  Spannender is het in Europa waar er een vergadering is in Luxemburg van de diverse EU minsiters van Financien. Een soort kampvuur van de laatste kans voor Griekenland zeg maar. Benieuwd of 'default' kan worden afgewend. Brent staat op 63.70 USD, goud op 1186 USD/oz, de EUR/USD op 1.1350 en de USD/JPY op 122.50. Het mooie is dat in Europa beurzen gebukt gaan onder Grexit en rood kleuren tijdens hun sessie, waarbij de VS de steken terug opraapt en klimt omdat de verwachtingen op heleaal geen renteverhoging steeds groter worden.
- ONDERGESNEEUWD onder de Grieken is er een memootje van de Bundesbank: de Duitse inflatie begint te klimmen maar het economisch sentiment verschrompelt. Verder: als Grexit nu zo dichtbij komt, waarom gaat de ECB dan alsmaar door om de plafonds te verhogen waarbinnen Griekse banken kunnen lenen? Ik kan me niet indenken dat dit spelletje voor de Duitsers nog lang kan duren. Eens de ELA-funding stopt voor de Grieken, schuift het lokale banksysteem ginder onderuit. En dat opent de weg naar kapitaalscontroles.  Een mooi bijverschijnsel van dit alles is dat Grieken harde activa kopen om zich te beschermen.  Zoals auto's, vastgoed maar ook - misschien wel verrassend -  bitcoins. De activiteit in de BTC/USD neemt de laatste dagen fors toe. De Griekse beurs verloor gisteren 3.15%. Dat gaat nog wel even door.
- Nog een short: de NZD/USD. Het slechte GDP rapport van Nieuw Zeeland haalt de munt verder onderuit. Slecht economisch nieuws leidt tot renteverlagingen leidt tot een zwakkere NZD. Een kleine vijver waar iedereen in dezelfde richting speculeert. Dat loopt nog wel even door. Dan ontploft het boeltje en moet iedereen zich indekken.
- WAT de States aangaat: ze gooien een kluifje maar laten hun rentverhogingen afhangen van economiche cijfers. Goed voor nutsbedrijven (XLU).  Een 'do nothing FED' die wanhopig wacht op reflatie. Het recept voor een zwakkere dollar en hogere aandelen? En is dit goed voor goud (GDX)? Betekent dit ook dat het rondje lagere obligatieprijzen (TLT) dra voorbij zal zijn? Toch even kijken naar die iShares 20+ Year Treasury Bond Fund ETF (TLT). Gedurende zijn hoogste punt (137.90 dd 30 januari) en nu (115.26) werd er 16% verloren.